TAALWEZEN een poëtisch(e) manifest(atie)

Taalwezen, een poëtisch(e) manifest(atie) is een verkenning van de autonomie en instrumentaliteit van taal in relatie tot de autonomie en vrijheid van de gebruiker – of zelfs bedenker. De drie kernfiguren van mijn kennisproducerende systeem zijn de kunstwetenschapper, kunstenaar en activist. Ze zijn echter niet altijd even welkom in elkaars territorium. De (ongeschreven) regels in de afzonderlijke sectoren zijn over-en-weer beperkend. Het is daarom mijn plicht om te ongehoorzamen aan taalgebruiken.

In dit project kan ik het spel van vorm, inhoud en functie tot in het radicale door te voeren. Mijn artistiek onderzoek en het eindwerk zal ik baseren op drie verhoudingen tussen taal en activisme: strategisch, tactisch, doelmatig. Ik laat zien dat als je taal inzet als middel je tegelijkertijd sleutelt aan de taal op zich. Deze ambiguïteit is een kracht!

een goed recept bevrijdt je van gebaande paden…

Taalwezen leidt tot een poëtisch manifest waarin ik mijn academische en activistische kennis en kunde laat samenspelen in een grensoverschrijdende artistieke taal. Van zoeken naar schrijven naar performen naar publiceren – een kunstwerk met een doel en het doel is het kunstwerk. Autonomie is een radicaal ironische grap.

Foto Siese Veenstra

TIJDLIJN VAN HET PROJECT

HET IDEE | ik stuurde een projectplan in voor het Hendrik de Vriesstipendium voor literatuur.

DE NOMINATIE | over mijn project en mijn schrijven zei de jury dit:

Ze wil de taal emanciperen door ongehoorzaam te zijn aan de geschreven én ongeschreven regels van de taal. Hoe Terpstra dit precies voor ogen heeft wordt nog niet helemaal duidelijk, maar het maakt de jury wel nieuwsgierig. Haar behoefte aan een taal die ambiguïteit omarmt, beweegt haar van het academische naar het artistieke domein. De poëtische kwaliteit van haar teksten, haar engagement en de manier waarop ze haar nieuwe werk toegankelijk wil maken, overreedden de jury om haar te nomineren.

Juryrapport Hendrik de Vriesstipendium 2021 (leden: Agnes Winter, Barend van Heusden, Bart Nijstad, Chantalla Pleiter, Lejo Siepe, Sandra van Voorst)

DE EXPOSITIE | na een week opbouwen en de uitreiking van het stipendium aan mijn collega Ivo Smit was de expositie in Kunstpunt maar vier halve dagen open. Dat betekent dat weinig mensen de fragmenten hebben kunnen horen en lezen en de wandschildering en ‘interpunctieblob’ hebben kunnen aanschouwen. Dat ik daardoor geen contact kan maken met mijn publiek vind ik verdrietig. Dit project bestaat niet zonder communicatie. Het collectieve aspect van manifesteren is essentieel en de gesloten deur voor mijn ontwikkelende taalwezen doet een beetje pijn…

MAAK CONTACT | kunstwezen doe je altijd en overal dus ook thuis. Ik maak een kunstpakketje dat mensen via de post ontvangen. Nu kunnen ze mijn werk lezen, luisteren, bekijken en ook zelf even ‘taalwezen’. Ik nodig ze uit mij een (be)tekening terug te sturen. Hiermee kan ik zelf verder werken aan mijn taalwezen.

HET PAKKET | 27 pakketen verstuurd naar meer dan 30 ontvangers.

DE POST | In februari, maart, april en ook nog daarna druppelen er taalwezens binnen…